Tikras detektyvas dėl NT brokerio veiklos: pinigus semia, bet skola velkasi

„Skolos nėra kaip nuskaičiuoti“, – antrus metus girdi Lietuvos jėgos trikovės federacija (LJTF), iš buvusio prezidento Antano Jodaugos siekianti atgauti teismo priteistą kone 50 tūkstančių eurų skolą. O jis stebuklingai geba išgyventi beveik be pajamų.

48 metų A.Jodauga – nekilnojamuoju turtu prekiaujančios bendrovės „Capital Smart“ vienu geriausių brokerių nuolat tituluojamas darbuotojas.

Pernai bent dukart jis buvo išrinktas „Capital Smart“ mėnesio kolega, lapkritį – geriausiu mėnesio brokeriu, nes buvo rezultatyviausias, pateko į praėjusių metų visų geriausių brokerių dešimtuką.

Tarp jo parduodamų objektų – ir 770 tūkst. eurų įkainotas 200 kvadratinių metrų butas Vilniaus senamiestyje.

Tačiau į A.Jodaugos sąskaitas pinigai užparduotą nekilnojamąjį turtą nepatenka. Jis esą apskritai neturi beveik jokių pajamų, tad LJTF atstovaujantys antstoliai niekaip negali išskaičiuoti kelias dešimtis tūkstančių eurų siekiančios A.Jodaugos skolos.

Prasiskolinęs vyras turi paėmęs banko paskolą būstui įsigyti ir kas mėnesį privalo mokėti kone 600 eurų, bet šie pinigai pervedami iš kito asmens sąskaitos, todėl bankas problemų nemato.

Valstybinė mokesčių inspekcija LJTF atstovams irgi teigia negalinti padėti, nes jos vykdomi tyrimai apie galimą mokesčių slėpimą yra slapti.

 „Lietuvoje, pasirodo, įmanoma verstis ir be pajamų, nors galimas jų ir net mokesčių slėpimas bado akis: vienas geriausių brokerių neva dirba už dyką, nors įmonė, kuriai jis atstovauja, darbuotoją vadina rezultatyviausiu“, – stebėjosi dabartinis LJTF vadovas Erlandas Petrauskas.

Pelnas – asmeninei įmonei

Į skolas A.Jodauga įklimpo, kai būdamas LJTF prezidentas slapčia nuo vykdomojo komiteto narių, naudodamasis federacijos vardu, galimai ėmė sukti verslą per savo asmeninę įmonę.

LJTF prezidentu alytiškis tapo 2018-aisiais, kai federacijos vykdomasis komitetas patikėjo nuo paauglystės jėgos trikovę kultivuojančio vyro pažadais šią sporto organizaciją pakelti į aukštumas, rasti jai daugiau rėmėjų.

Dar 2016 m. LJTF su Europos jėgos trikovės federacija sudarė sutartį, kad 2018-aisiais Lietuvoje bus surengtas Europos čempionatas. A.Jodaugai tapus LJTF vadovu surengti šį čempionatą Kaune tapo pagrindine jo užduotimi.

Kai čempionatui pasibaigus iš A.Jodaugos pagaliau išsireikalavo finansinių ataskaitų, LJTF vykdomojo komiteto nariai nustėro: su Kaune veikiančiomis apgyvendinimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis dėl užsienio delegacijų apgyvendinimo per čempionatą prezidentas sutartis sudarė kaip viešosios įstaigos „Atlanta Gym“ vadovas, o ne federacijos vardu.

„Tai reiškia, kad federacija liko be uždarbio – jis teko A.Jodaugos įmonei „Atlanta Gym“. Rengiant tarptautines varžybas antkainis už apgyvendinimo paslaugas užsienio delegacijoms yra legalus – uždirbtais pinigais dengiame kitas išlaidas. Pavyzdžiui, sportininkų vežimą iš oro uosto ir į jį, į areną.

Be to, tarptautinei federacijai įsipareigojame nemokamai apgyvendinti oficialius asmenis.

Bet iš viešbučių antkainio surinkti pinigai – per 45 tūkst. eurų – nukeliavo į „Atlanta Gym“ sąskaitą, o visos išlaidos buvo dengiamos iš LJTF sąskaitos“, – aiškino E.Petrauskas.

Tai pastebėjęs LJTF vykdomasis komitetas nedelsdamas nušalino A.Jodaugą nuo federacijos prezidento pareigų, o paskui įsivėlė su juo į kelerius metus trukusį teismų maratoną.

A.Jodauga įrodinėjo, kad buvo neteisėtai atstatydintas, bet teismai pripažino, jog LJTF turėjo tokią teisę. Paskui pati federacija kreipėsi į teismą dėl to, kad A.Jodauga atlygintų nuostolius, kuriuos organizacija patyrė negavusi uždarbio, nukeliavusio „Atlanta Gym“.

Teismai pripažino, kad buvęs prezidentas ne tik turi federacijai atlyginti nuostolius, bet ir mokėti 5 proc. metines palūkanas nuo bylos teisme iškėlimo dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo, atlyginti bylinėjimosi išlaidas.

„Tik kad tų pinigų niekaip neišeina susigrąžinti, nes A.Jodauga neva nieko neturi ir beveik nieko neuždirba. Jis gauna tik nedidelį atlyginimą iš vienos transporto įmonės, todėl kas mėnesį į federacijos sąskaitą pervedama vos 12–15 eurų.

Buvusio prezidento sąskaitoje antstolis kartą netikėtai aptiko 1200 eurų, tad šie pinigai iškart buvo nuskaičiuoti, tačiau nuo 2022 m. spalio pabaigos, kai buvo priimtas teismo sprendimas, iki šios dienos mums pervesta tik kiek daugiau nei 1,5 tūkst. eurų ir nežinia, kada atgausime likusią skolą“, – tvirtino E.Petrauskas.

Patys turėjo tapti sekliais

LJTF iš valstybės gauna apie 20 tūkst. eurų metams, todėl atgauta skola svariai padidintų federacijos biudžetą. Kol antstoliai neranda, kaip iš A.Jodaugos išieškoti pinigus, LJTF dabartiniai vadovai patys tapo sekliais aiškindamiesi, ar skolininkas neslepia pajamų ne tik nuo jų, bet ir nuo valstybės.

„Sužinojome, kad A.Jodauga prieš pat įsiteisėjant teismų nutarčiai įsigijo butą Vilniuje ir kas mėnesį už jį turi mokėti bankui beveik 600 eurų kreditui dengti. Šios įmokos mokamos iš jo žmonos, su kuria A.Jodauga sudarė vedybų sutartį, sąskaitos, tad bankui tai nekliūva, – kalbėjo E.Petrauskas. – Butas, kaip ir visos A.Jodaugos sąskaitos, mūsų antstolio nurodymu dabar areštuoti.“

LJTF atstovaujanti antstolė pateikė paklausimą „Capital Smart“ nekilnojamojo turto bendrovei, ar ji turi kokių nors sutarčių su A.Jodauga, ir gavo atsakymą, kad pagal dvišalę bendradarbiavimo sutartį piniginės lėšos nėra mokamos, nes brokeris vykdo individualią veiklą ir pajamas gauna tiesiogiai iš nekilnojamojo turto savininkų, kuriems buvo suteikta bendradarbiavimo paslauga.

Vis dėlto „Capital Smart“ nurodė, kad nuo 2022 m. sausio 1 d. iki 2022 m. vasario 17 d., kai buvo atsakyta į antstolės paklausimą, A.Jodauga gavo beveik 9 tūkst. eurų komisinių.

Vėliau „Capital Smart“ bendradarbiauti su antstole atsisakė…

Pilną straipsnį galite rasti – Tikras detektyvas dėl NT brokerio veiklos: pinigus semia, bet skola velkasi (lrytas.lt)

Eglė Šilinskaitė – Puškorė, ,,Lietuvos rytas“